سردرد هیپنیک
سردرد هیپنیک سردردی است که شما را از خواب بیدار میکند، معمولاً در نیمه شب. سردردهای هیپنیک بسته به شدت، مانند یک درد مبهم یا ضربان دار احساس میشوند. این اختلال سردرد اولیه فوقالعاده نادر است. در صورت تشخیص، ممکن است قرصهای کافئین برای کمک به درمان علائم توصیه شود.
برای تست خواب، درمان خروپف، درمان پر خوابی، درمان بی خوابی، اجاره و خرید دستگاه cpap و درمان انواع اختلالات خواب توسط بهترین پزشکان فلوشیپ خواب در تهران با شماره 09124961646 تماس بگیرید.
اگر تا به حال در نیمه شب با سردرد از خواب بیدار شدهاید، ممکن است چیزی را که به عنوان سردرد هیپنیک شناخته میشود، تجربه کرده باشید. سردردهای هیپنیک نادر در نظر گرفته میشوند و کمتر از 1٪ از افراد را تحت تأثیر قرار میدهند. اگر شما فردی هستید که این نوع خاص از سردرد را تشخیص دادهاید، میدانید که میتواند بسیار ناامید کننده باشد.
سردرد هیپنیک چیست؟
سردردهای هیپنیک نوع نادری از سردرد هستند که در طول خواب رخ میدهند و فرد را از خواب بیدار میکنند، به همین دلیل است که لقب “سردردهای ساعت زنگ دار” را به خود اختصاص دادهاند. درد میتواند افراد را حداقل 15 دقیقه، اگر نه بیشتر، بیدار نگه دارد.
سردردهای هیپنیک فقط در هنگام خوابیدن فرد رخ میدهند. این زمانبندی آنها را از انواع دیگر سردرد، مانند میگرن یا سردردهای خوشهای، که ممکن است باعث مشکل در به خواب رفتن شوند، اما میتوانند در هر زمانی از روز رخ دهند، متمایز میکند.
افرادی که سردردهای هیپنیک را تجربه میکنند، معمولاً چندین بار در هفته آنها را دارند. شروع سردرد هیپنیک معمولاً پس از 50 سالگی رخ میدهد، اگرچه چند مورد کمتر از 40 سال گزارش شده است.
علائم سردرد هیپنیک چیست؟
علائم سردرد هیپنیک میتواند شامل موارد زیر باشد:
- درد مبهم یا ضربان دار که یک یا هر دو طرف سر را تحت تأثیر قرار میدهد.
- بیدار شدن از خواب در نیمه شب به دلیل سردرد، چندین بار در ماه.
- حالت تهوع.
- حساسیت به نور یا صدا.
- آبریزش چشم یا بینی.
علائم سردرد هیپنیک در بسیاری از انواع دیگر سردرد، از جمله شرایط جدی، مشترک است. اگر کسی علائمی دارد، باید فوراً با یک متخصص پزشکی صحبت کند.
علامت اصلی سردرد هیپنیک، درد مبهم یا ضربان دار سر است که در طول خواب، چندین بار در ماه، معمولاً در حوالی ساعت مشابه شب رخ میدهد. سردردهای هیپنیک میتوانند یک طرفه یا دو طرفه باشند، به این معنی که میتوانند یک یا هر دو طرف سر شما را تحت تأثیر قرار دهند. با این حال، سردرد هیپنیک بیشتر دو طرفه است.
یکی دیگر از ویژگیهای متمایز سردردهای هیپنیک این است که آنها معمولاً در نیمه شب یا حدود دو تا سه ساعت پس از به خواب رفتن رخ میدهند. آنها اغلب در حوالی ساعت مشابه رخ میدهند و حتی ممکن است چندین بار در هر شب اتفاق بیفتند که از 15 دقیقه تا سه ساعت طول میکشد. سردردهای هیپنیک میتوانند از نظر شدت متفاوت باشند، اما به اندازه کافی دردناک هستند که شما را از خواب بیدار کنند.
چه چیزی باعث سردرد هیپنیک میشود؟
سردردهای هیپنیک یک اختلال سردرد اولیه در نظر گرفته میشوند، به این معنی که آنها ناشی از یک بیماری زمینهای شناخته شده نیستند. سردردهای هیپنیک اغلب در طول خواب با حرکات سریع چشم (REM) رخ میدهند، بنابراین ممکن است ناحیهای از مغز که در پردازش درد نقش دارد فعال شود و منجر به سردرد هیپنیک شود. فراتر از آن، محققان به طور قطع نمیدانند که چه چیزی باعث سردردهای هیپنیک میشود.
سردردهای هیپنیک ممکن است با تولید ملاتونین نیز مرتبط باشد. ملاتونین هورمونی است که باعث میشود احساس خوابآلودگی کنید و سطح تولید آن در طول روز مطابق با چرخه خواب و بیداری شما بالا و پایین میرود. از آنجایی که سردردهای هیپنیک هر شب در ساعت مشابه رخ میدهند، برخی از محققان بر این باورند که ممکن است اختلالی در ریتمهای اساسی که تولید ملاتونین را تنظیم میکنند، وجود داشته باشد که باعث کاهش سطح ملاتونین و متعاقباً سردردهای هیپنیک میشود.
بخشی از شواهدی که از این نظریه حمایت میکند از اثربخشی لیتیوم در درمان سردردهای هیپنیک ناشی میشود، زیرا لیتیوم در درمان اختلالات خواب و کرونوبیولوژیکی موثر است و به افزایش سطح ملاتونین کمک میکند.
چه کسانی معمولاً دچار سردرد هیپنیک میشوند و چرا؟
بزرگسالان مسنتر و زنان بیشتر احتمال دارد که دچار سردرد هیپنیک شوند. بیش از 90 درصد از افراد اولین سردرد هیپنیک خود را پس از 50 سالگی تجربه میکنند که میانگین سنی شروع آن 62 سال است. زنان 1.5 تا دو برابر بیشتر از مردان در معرض سردردهای هیپنیک هستند.
معمولاً از شروع سردردها تا تشخیص سردردهای هیپنیک زمان زیادی طول میکشد که ممکن است سن افراد مبتلا به آنها را مسنتر کند. به طور متوسط، افراد تا هفت سال پس از اولین سردرد هیپنیک خود تشخیص دریافت نمیکنند. این به این دلیل است که ابتدا باید علل مختلف دیگر سردرد که شایعتر هستند در نظر گرفته شوند.
سردردهای هیپنیک چگونه تشخیص داده میشوند؟
برای تشخیص سردردهای هیپنیک، پزشک شما در مورد علائم شما و زمان وقوع آنها سؤال میکند. این به آنها کمک میکند تا تعیین کنند که آیا علائم شما ناشی از سردردهای هیپنیک است یا بیماری دیگری که علائم مشابهی دارد. به عنوان مثال، فشار خون بالا، تومورهای مغزی، افسردگی و سایر اختلالات خواب مانند آپنه خواب نیز میتوانند باعث سردردهایی شوند که در شب1 رخ میدهند یا شما را از خواب بیدار میکنند.
برای کمک به رد سایر شرایط، پزشک شما ممکن است آزمایشهایی مانند پلیسومنوگرافی (تست خواب شبانه)، MRI یا سی تی اسکن مغز شما را تجویز کند.
درمان سردردهای هیپنیک چیست؟
کافئین موثرترین درمان برای سردردهای هیپنیک در نظر گرفته میشود. ممکن است متناقض به نظر برسد، اما یک قرص کافئین میتواند به افراد مبتلا به سردردهای هیپنیک کمک کند تا علائم خود را کاهش دهند. همچنین عوارض جانبی نسبتاً کمی دارد، به خصوص در مقایسه با سایر داروها برای سردردهای هیپنیک.
با این حال، استفاده منظم از قرصهای کافئین و مسکنها میتواند منجر به سردردهای ناشی از مصرف بیش از حد دارو شود، نوعی سردرد برگشتی که ناشی از مصرف بیش از حد داروها است. همیشه قبل از مصرف داروهای جدید با پزشک خود صحبت کنید زیرا آنها میتوانند زمان، دوز و نوع داروی مناسب را برای وضعیت شما توصیه کنند.
راهکارهایی برای درمان سردرد هیپنیک
متأسفانه علت دقیق سردرد هیپنیک هنوز مشخص نیست، اما خوشبختانه روشهای درمانی مختلفی برای آن وجود دارد. در اینجا به برخی از راهکارهای مفید برای درمان سردرد هیپنیک اشاره میکنیم:
داروها:
- کافئین: شاید عجیب به نظر برسد، اما مصرف کافئین قبل از خواب میتواند به پیشگیری از این نوع سردرد کمک کند. میتوانید یک فنجان قهوه یا چای بنوشید یا یک قرص کافئین مصرف کنید.
- لیتیم: این دارو که برای درمان اختلال دوقطبی استفاده میشود، در برخی موارد برای سردرد هیپنیک نیز موثر است.
- ایندومتاسین: یک داروی ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID) است که میتواند در پیشگیری از حملات سردرد هیپنیک موثر باشد.
- ملاتونین: این هورمون به تنظیم چرخه خواب و بیداری کمک میکند و میتواند در کاهش دفعات سردرد هیپنیک موثر باشد.
تغییرات سبک زندگی:
- خواب کافی و منظم: سعی کنید هر شب در ساعت مشخصی به رختخواب بروید و از خواب بیدار شوید، حتی در آخر هفتهها.
- مدیریت استرس: استرس میتواند باعث تشدید سردرد شود. تکنیکهای آرامش بخش مانند مدیتیشن، یوگا و تنفس عمیق را تمرین کنید.
- پرهیز از الکل و دخانیات: مصرف الکل و دخانیات میتواند باعث سردرد شود.
- رژیم غذایی سالم: یک رژیم غذایی متعادل و سالم داشته باشید و از مصرف غذاهایی که باعث سردرد میشوند، خودداری کنید.
سایر روشهای درمانی:
- طب سوزنی: طب سوزنی میتواند به کاهش علائم سردرد کمک کند.
- درمان شناختی رفتاری (CBT): این روش درمانی میتواند به شما در مدیریت استرس و اضطراب که ممکن است در بروز سردرد نقش داشته باشند، کمک کند.
نکته مهم: اگر دچار سردرد هیپنیک هستید، حتما به کلینیک خوابین مراجعه کنید تا علت اصلی آن تشخیص داده شود و در صورت لزوم تست خواب شبانه از شما گرفته میشود و درمان مناسب برای شما تجویز شود.
چه زمانی باید برای سردرد هیپنیک با پزشک صحبت کنم؟
زندگی با سردردهای هیپنیک چالش برانگیز است. آنها باعث درد میشوند و شما را از یک خواب کامل شبانه محروم میکنند. خواب سالم برای عملکرد ذهنی، سلامت جسمانی و رفاه عاطفی ما ضروری است.
اگر متوجه شدید که مرتباً با سردرد از خواب بیدار میشوید، با پزشک خود صحبت کنید. آنها میتوانند به شما کمک کنند تا تعیین کنید که آیا سردردهای هیپنیک دارید یا یک بیماری زمینهای دارید. هنگامی که یک برنامه درمانی دارید، میتوانید شروع به خوابیدن و احساس بهتر کنید.